Languages

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ασκήσεις πρόληψης, ιδιοδεκτικότητας και αποκατάστασης τραυματισμών των κάτω άκρων - Αναδημοσίευση (Video)

Η αποκατάσταση των αθλητικών τραυματισμών και κυρίως η πρόληψή τους, αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες για την διάρκεια και την απόδοση των αθλητών!
Δυστυχώς στους μικρούς συλλόγους της χώρας μας, αλλά όχι μόνο, συνήθως μετά από την ιατρική διάγνωση και ίσως μερικές συνεδρίες αποθεραπείας από φυσιοθεραπευτή, οι ερασιτέχνες αθλητές συνεχίζουν με το συνολικό πρόγραμμα των ομάδων τους χωρίς σωστή ενδυνάμωση του τραυματισμένου μέλους (το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στην πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών των κάτω άκρων).
Εδώ πρέπει να δώσουμε δύο σημαντικούς ορισμούς για την ορθή κατανόηση της χρησιμότητας του συγκεκριμένου άρθρου:

Τι είναι η Ιδιοδεκτικότητα;
Η ιδιοδεκτικότητα γνωστή και ως έκτη αίσθηση, είναι η δυνατότητα που έχει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα να φέρνει σε επαφή και να συντονίζει τα διάφορα τμήματα του σώματοςμεταξύ τους. Για παράδειγμα να ακουμπήσουμε με την άκρη του δακτύλου τη μύτη μας ή να περπατήσουμε προς τα εμπρός σε ευθεία γραμμή. Πως γνωρίζει το κάθε τμήμα του σώματος πως θα κινηθεί; Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα είναι εκείνο που κατευθύνει τους μύες ώστε αυτά να γίνουν εφικτά.
Τι είναι η Κιναισθητική ικανότητα;
Ο όρος Κιναισθητική ικανότητα περιγράφει την ικανότητα του σώματος να συντονίζει τη κίνηση και να «αντιλαμβάνεται» τη θέση του στον χώρο και τον χρόνο. Πάρετε για παράδειγμα τις χορεύτριες ενός μπαλέτου, πρέπει να έχουν μεγάλη κιναισθητική ικανότητα, ώστε να κινούνται αρμονικά μεταξύ τους και να μη πέφτει η μια πάνω στην άλλη.
Η ιδιοδεκτικότητα είναι μια «εσωτερική αίσθηση» (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα), ενώ η κιναισθητική ικανότητα μια «εξωτερική αίσθηση» (το σώμα σε σχέση με τον χώρο και τον χρόνο), εντούτοις συνεργάζονται και το ένα επηρεάζει άμεσα το άλλο. Το σκι αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ τους. Απαιτεί από το σώμα αυτόματα να συντονίζει και να κινεί τα μέλη του ώστε να παραμένει όρθιο (ιδιοδεκτικότητα), αλλά ταυτόχρονα να ξέρει τη θέση του σώματος σε σχέση με τα πέδιλα του σκι και την ανάλογη κλίση (κιναισθητική ικανότητα).
Οι άνθρωποι έχουν διαφόρου βαθμού ιδιοδεκτικότητα ή κιναισθητική ικανότητα. Αυτή η ικανότητα μπορεί να μειωθεί ως αποτέλεσμα ενός τραυματισμού ή κάποιας παθολογικής κατάστασης, αλλά τα ευχάριστα νέα είναι ότι μπορεί να βελτιωθεί με την ανάλογη εξάσκηση. Η δυνατότητα να βελτιωθεί η κιναισθητική ικανότητα εξαρτάται από την καλή ιδιοδεκτικότητα. Για παράδειγμα αν περπατάς σε ένα βραχώδες μονοπάτι πρέπει να μπορείς να διατηρηθείς όρθιος, να μη πέσεις ή στραμπουλίσεις τον αστράγαλό σου και στη συνέχεια να προσαρμόσεις τη κίνηση σου σε αυτού του είδους την επιφάνεια.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών και ικανοτήτων μπορούν να ευεργετηθούν από την εξάσκηση αυτών των ικανοτήτων.

Παρακάτω ακολουθούνε δύο video της Shakhtar FC που μπορούν να αποτελέσουν έναν οδηγό ασκήσεων πρόληψης και ιδιοδεκτικότητας για τους αθλητές, πάντα με τις συμβουλές και τη συνεργασία του υπεύθυνου γιατρού και/ή φυσιοθεραπευτή!
Τα video αναφέρονται σε ποδοσφαιριστές, αλλά πολλές (αν όχι όλες) από τις ασκήσεις που παρουσιάζονται είναι χρήσιμες για τα περισσότερα αθλήματα!





Πηγές:http://www.kinisiokinisi.gr/%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-c-57_63.html

https://www.youtube.com/watch?v=fVZsXVRyWiI
https://www.youtube.com/watch?v=AU6Ul3dy09g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου