Στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος της Σχολικής Κοινωνικής Ζωής, ασχοληθήκαμε με το θέμα της διατροφής. Ένα κομμάτι αυτής της θεματικής ενότητας αφορούσε στη συγκέντρωση παραδοσιακών συνταγών. Δύο από αυτές σας παρουσιάζουμε παρακάτω. Οι εργασίες είναι ενδεικτικές(λόγω περιορισμένου χώρου), χωρίς αυτό να σημαίνει πως των άλλων μαθητών υστερούσαν.
ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΠΡΑΣΑ

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό κρέας χοιρινό
2 κιλά πράσα
Αλάτι – μαύρο και κόκκινο πιππέρι
Ντοματοπολτός
Λάδι
1 κρεμμύδι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λάδι μέχρι να
κάψει και ρίχνουμε μέσα το κρέας, αφού το έχουμε προηγουμένως πλύνει. Το τσιγαρίζουμε
καλά και ρίχνουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις κοκκινίσει, προσθέτουμε ζεστό
νερό, λίγο αλάτι και το αφήνουμε να βράσει για περίπου δύο ώρες σε μέτρια
φωτιά.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα
πράσα. Όταν το κρέας έχει χωνέψει το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε
σε ένα σκεύος. Στην κατσαρόλα που έχει βράσει το κρέας ρίχνουμε τα πράσα
προσθέτοντας λίγο κόκκινο πιπέρι και ένα κουτάλι σάλτσα ντομάτας. Τοποθετούμε
το κρέας πάνω στα πράσα ρίχνοντας λίγο ακόμα αλάτι και μαύρο πιπέρι. Βράζει για
μισή ώρα ακόμη για να ενωθούν όλα μαζί τα υλικά και να μείνει το φαγητό μόνο
στο λαδάκι του. Το φαγητό το σερβίρουμε προσθέτοντας μόνο λεμόνι.
Φαρμάκη
Φωτεινή Α3
ΓΚΑΪΓΚΑΝΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΥΛΙΚΑ:
5 αυγά
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2,5 ποτήρια νερό
250 γρ. τυρί μπάτσο, κεφαλοτύρι,
ή όποιο άλλο σκληρό τυρί θέλετε
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το τυρί σε μικρά κομματάκια το αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε στο λάδι.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το τυρί από το
τηγάνι και στο ίδιο λάδι ροδίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το νερό ανακατεύοντας
συνεχώς για να μη σβολιάσει το αλεύρι και να γίνει χυλός. Όταν αρχίσει να
βράζει ρίχνουμε τα τηγανισμένα κομμάτια του τυριού, τα αβγά και λίγο αλάτι και
ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν τα αβγά.
Σερβίρεται ζεστό.
Δίντσης Δημήτρης Α1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου